Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt.
Elke seconde telt.
De Nederlandse vereniging voor Traumachirurgie (NVT) pleit er voor zoveel mogelijk mensen te leren hoe een bloeding te stelpen in een acute situatie. Naast de basistraining wordt ook de instructeurscursus Stop de bloeding red een leven aangeboden zodat deelnemers na afloop van de cursus zelf als instructeur aan het werk kunnen om de basiscursus zelf uit te kunnen voeren.
Doel van de training
In een 3,5 uur durende cursus worden de achterliggende didactische principe toegelicht en hoe de simulatoren werken die we gebruiken. Maar ook: hoe bereid ik mij voor en hoe sluit ik de cursus af.
Na afloop van de cursus zijn de instructeurs in staat het volgende aan de cursisten over te brengen:
- herkennen van een levensbedreigende bloeding
- hulp te bieden aan bloedende slachtoffers
- middelen om een bloeding te stelpen
Doelgroep
Politie, brandweer, medewerkers van een reddingsdienst of dienstverlenende instantie, kaderinstructeur Oranje Kruis en professionals in de zorg.
Certificering
Het Oranje Kruis erkent de cursus Stop de bloeding – red een leven met 3 accreditatiepunten. Het secretariaat accreditatie heeft aangegeven dat instructeurs Eerste Hulp na het volgen van de Stop de bloeding – red een leven cursus de accreditatiepunten bij Het Oranje Kruis kunnen aanvragen.
Tevens ontvangt u een certificaat van het METS Center.