NL EN

Stop de bloeding red een leven – instructeurs

Het is steeds belangrijker goed voorbereid te zijn op een terroristische aanslag. Dit geldt zeker ook voor dienstverlenende professionals, zoals politie (noodhulp), brandweer en ambulance: in de eerste paar minuten is adequate hulp voor de slachtoffers van cruciaal belang.

Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt.

Elke seconde telt.

De Nederlandse vereniging voor Traumachirurgie (NVT) pleit er voor zoveel mogelijk mensen te leren hoe een bloeding te stelpen in een acute situatie. Naast de basistraining wordt ook de instructeurstraining ‘Stop de bloeding red een leven’ aangeboden zodat deelnemers na afloop van de training zelf als instructeur aan het werk kunnen om de basistraining zelf uit te kunnen voeren.

Doel

In een 3,5 uur durende training worden de achterliggende didactische principe toegelicht en hoe de simulatoren werken die we gebruiken. Maar ook: hoe bereid ik mij voor en hoe sluit ik de training af.

Na afloop zijn de instructeurs in staat het volgende aan de cursisten over te brengen:

 • herkennen van een levensbedreigende bloeding;
 • hulp te bieden aan bloedende slachtoffers;
 • middelen om een bloeding te stelpen.

Doelgroep

 • Politie, brandweer, medewerkers van een reddingsdienst of dienstverlenende instantie, kaderinstructeur Oranje Kruis
 • Zorgprofessionals.

Certificering

 • Het Oranje Kruis erkent de cursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ met 3 accreditatiepunten.
 • Het secretariaat accreditatie heeft aangegeven dat instructeurs Eerste Hulp na het volgen van de Stop de bloeding – red een leven cursus de accreditatiepunten bij Het Oranje Kruis kunnen aanvragen.
 • Tevens ontvang je een certificaat van het METS Center.

Inschrijfformulier

Schrijf je in

Cursusdata

 • 7 november 2022 (nog 2 plaatsen)
 • 25 november 2022
 • 13 december 2022
Schrijf je in

Kosten

€150,- p.p. vrij van BTW

Cursusduur

8.30 tot 12.00 uur

Accreditatie

3 accreditatiepunten Oranje Kruis

Ook interessant voor u?

Het is steeds belangrijker goed voorbereid te zijn op een terroristische aanslag. Dit geldt voor dienstverlenende professionals, zoals politie, brandweer en ambulance. Maar in de eerste paar minuten kunnen juist ook burgers voor slachtoffers het verschil maken. Meer informatie...
Bij evenementen komen veel mensen samen, vaak op een beperkt oppervlak. Ben jij voorbereid op een incident tijdens een evenement? Meer informatie...