Een scenario is een essentieel hulpmiddel bij de uitvoering van teamtrainingen. Hierbij geldt: hoe realistischer des te beter. Hoe ontwikkel je een scenario waarbij technische en niet technische leerdoelen verbonden zijn met elkaar? Hoe beschrijf je een realistische, praktijkgerichte situatie voor de deelnemers aan jouw training?
Doel
Aan het eind van de training heb je in een subgroep een scenario ontworpen en dit uitgetest. Daarnaast heb je als deelnemer in een subgroep een scenario beoordeeld van een andere groep.
Doelgroep
Iedereen die wil leren om scenario’s te ontwikkelen voor de zorg.
Opzet
De training behandelt kort de theorie en is voornamelijk praktisch van aard.
Theorie
- Uitleg aan de hand van een stappenplan hoe een scenario te ontwikkelen.
- Aan bod komen onderwerpen als leerdoelen, basis van een scenario, veilige leeromgeving, tips, ideeën en do’s & don’ts.
Praktijk
In een veilige, realistische leeromgeving ontwikkel je samen een scenario. Hiermee heb je een blauwdruk voor een scenario voor jouw dagelijkse praktijk. Een belangrijk onderdeel van het leerproces is het geven van feedback op een scenario. Het ontwikkelde scenario wordt uitgetest in de simulatieruimte. Je wordt begeleid door een EuSim gecertificeerde docent van het METS Center
Onderwerpen
- Demo scenario
- Workshop leerdoelen
- Presentatie scenario design
- Ontwikkelen van een eigen scenario
- Peergroup feedback
- Scenario uittesten
Review cursisten
- “Erg prettig en veel geleerd om hierna aan de gang te gaan in mijn organisatie. Aanvulling om intern de mensen beter te trainen in samenwerking. Dank voor deze leerzame dag!”
- “De docenten zijn enthousiast, erg toegankelijk. Hierdoor voelt het doen van scenario’s al snel veilig.”
- “Scenario design was leerzaam en toepassingsgericht. Goede organisatie met kwalitatief goed onderwijs.”