Naar het trainingsoverzicht

Echosimulatie TTSEO+ (hart en brein)

Hoe breng je de normale structuren van een foetaal hart en foetaal brein in beeld? Wat doe je bij het vermoeden van een structurele afwijking? Blijf voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en echo met (nog) meer zelfvertrouwen.

Bij hands on trainingen op zwangeren is het niet mogelijk om te scannen in afwijkende bevindingen. Deze (team)training Tweede Trimester SEO+ (afgekort TTSEO+) biedt SEO-echoscopisten de mogelijkheid om veel en veilig te oefenen. Zo blijf je voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en kan je de beste zorg leveren aan moeder en kind.

Inhoud

 • Dankzij het gebruik van een echosimulator ben je puur vakgericht bezig. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met volumes van echte echobeelden en je maakt kennis met veel normale beelden en uiteenlopende pathologie. Aan het einde van de training breng je de geoefende vaardigheden in de praktijk op een live model met een GE echoapparaat.

 • Je oefent de echoscopische handelingen op de transabdominale scantrainer aan de hand van de verschillende casussen. Het eerste deel staat in het teken van het hart en in het tweede deel ligt de focus op het brein. In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

 • We werken met maximaal 4 deelnemers per training, verdeeld over twee abdominale scantrainers en een GE echoapparaat. Je oefent op de transabdominale scantrainer onder begeleiding van een ervaren trainer-GUO echoscopist van het WKZ.

Na afloop van de training heb je

 • geleerd om de normale structuren van het foetale hart en brein (voor de TTSEO van belang) op een goede manier in beeld brengen;

 • veel tips en tricks gekregen en geleerd om structuur in je onderzoek aan te brengen;

 • kennis gemaakt met verschillende structurele afwijkingen in het foetale hart en foetale brein. Hierdoor zal je makkelijker pathologie herkennen.

Donatie Stichting Hartekind

Jaarlijks horen 1500 kersverse ouders dat het hart van hun kindje niet helemaal gezond is. Een hartafwijking is doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen tot 15 jaar. Stichting Hartekind zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Het METS Center steunt haar missie om de overlevingskansen van ‘hartekinderen’ te vergroten en kwaliteit van leven te verbeteren. We doneren een deel van het inschrijfgeld voor de TTSEO+ training aan Stichting Hartekind. Elke deelnemer draagt zo ook bij aan dit goede doel. Meer informatie:
Stichting Hartekind

Ontzettend verhelderende cursus, leerzaam om naast de normale ontwikkeling ook met scantrainers naar pathologie te kijken. Ik kan nu veel gestructureerder naar het hart kijken.”

Wieteke Derksen, SEO echoscopist.

Algemene onderwijsscore: 96% van de cursisten beveelt ons aan.

Programma

 • Voorbereiding

  Aanbevolen theorie: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (derde druk), ISBN: 9789035233973, hoofdstuk 11 (CZS) en hoofdstuk 14 (hart).

 • Echoscopische handelingen met de transabdonimale scantrainer:

  • Het normale foetale hart
   Pathologie foetale hart
   Het normale foetale brein
   Pathologie foetale brein
 • Echoscopische handelingen met het GE echoapparaat:

  • Normaal hart en brein (live modellen).

Contactpersoon

Judith Ummels

Floor Nobbe