Samen voor een hartslag – de podcast

‘Samen voor een hartslag’ is het podcastkanaal van het METS Center. Hierin gaan we in gesprek met een expert over actuele vraagstukken binnen de klinische en prehospitale zorg. De podcasts bieden een veelzijdige blik op het uitdagende werk van acute zorgprofessionals.

Volg ons op Spotify

Afleveringen

#9 Opvang en vervoer van een prematuur. Aandachtspunten en tips!

 Serie over ambulancezorg. De opvang van een pasgeborene en het transport van een prematuur naar het ziekenhuis en van de afdeling NICU naar een perifeer ziekenhuis is altijd extra spannend. Voor ouders èn ambulanceverpleegkundigen. In deze nieuwe aflevering deelt neonataal intensive care-verpleegkundige Jozua van Duuren (werkzaam voor het WKZ en Ziekenhuis Gelderse Vallei) de specifieke aandachtspunten bij het vervoer van een prematuur en bij de opvang van een pasgeborene. Hoe houd je het kindje goed warm? Wat is een veilige manier van vasthouden? Is het verstandig om het kind bij de moeder neer te leggen en hoe stel je de ouders gerust? Luister deze podcast vol praktische tips!

#8 Veelgemiste diagnose: aneurysma in de buik

Serie over acute zorg. Een aneurysma in de buik (abdominale aorta of AAA) is heel lastig te herkennen. In deze nieuwe podcast benadrukt Sonja Oomkens het belang van een tijdige diagnose door huisartsen, ambulancezorgprofessionals en SEH-artsen. Ze werkte als calamiteitenonderzoeker voor Primair Huisartsenposten en deed samen met een student geneeskunde onderzoek naar de top 6 gemiste diagnoses op de HAP. Deze podcast gaat over de nummer 2. De gemiste aneurysma in de buik. Wat zijn de voortekenen van een dreigend aneurysma en wat zijn mogelijk effectieve interventies? Sonja deelt wat haar persoonlijk drijft om de awareness hierover te vergroten.

#7: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Hoe werkt dit in de praktijk?

​Serie over GGB. Wat is de rol van de regionale ambulancevoorzieningen, meldkamers en ziekenhuizen bij rampen, grote ongevallen en crises? In de serie ‘Opgeschaalde ambulancezorg’ gaan we in op de verschillende rollen binnen de Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) en Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB). Deze eerste aflevering is een introductie hierop. Wat is GGB en hoe werkt dit in de praktijk? Michiel Rooijens (ambulanceverpleegkundige bij de RAVU, docent bij het METS Center en de Academie voor Ambulancezorg) spreekt hierover met Arjan de Kreek van Ambulancezorg Nederland.

#6: Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD), wat is dat?

Serie over Ambulancezorg. In Nederland dragen zo’n 65.000 mensen een ICD. Elk jaar komen er een paar duizend bij. Ambulancezorgprofessionals (meldkamer, hoog-, laag- en middencomplex) kunnen in aanraking komen met een ICD drager. Toch is er veel onbekendheid met de ICD. De missie van medium care verpleegkundige bij de RAVU en ICD-drager Marcel Samuels is daar verandering in te brengen. In deze podcast praat hij met METS Center docent Ruben Verlangen over het gebruik van de ICD die lijkt op een pacemaker, maar veel gecompliceerder is. Ook vertelt hij hoe het is om vanuit een ander perspectief (die van drager) betrokken te zijn bij een ICD implementatie. Een informatieve podcast die van nut kan zijn voor zorgprofessionals op de meldkamer, de ambulance en in het ziekenhuis.

#5: Medicatie in de ambulancezorg: waar moet je op letten?

Serie over Ambulancezorg. In de ambulancezorg geef je regelmatig medicatie en kom je patiënten tegen die medicatie gebruiken. In deze podcast geeft Hans Pot, ziekenhuisapotheker in het UMCU, toelichting op de werking van bepaalde stoffen in medicatie. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij een vermoeden van een hartaanval en wat zijn aandachtspunten bij de verschillende intoxicaties? Erg leerzaam om weer eens terug te gaan naar de basis.

#4: Addison crisis

Serie over Ambulancezorg. Het ambulanceprotocol acute bijnierschorsinsufficiëntie heb je gelukkig niet vaak nodig. De ziekte is daardoor ook minder bekend. De herkenning van een acute bijnierschorsinsufficiëntie, ofwel Addison crisis, is lastig omdat de patiënt veranderend gedrag laat zien en de symptomen kunnen passen bij verschillende ziektebeelden. Tegelijkertijd is het cruciaal om in geval van een Addison crisis snel en adequaat medisch te handelen. Verpleegkundig specialist Marjolijn Peltenburg van het UMCU neemt ons in deze podcast mee in de herkenning en behandeling van dit zeldzame ziektebeeld. Haar belangrijkste boodschap: laagdrempelig medicatie toedienen bij een voorgeschiedenis en ernstige klachten. Je doet er geen kwaad mee om hydrocortison te geven, wel om het na te laten!

#3: Huisarts zijn op Saba, hoe is dat?

De temperatuur in Nederland stijgt; de zomer dient zich aan. Je waant je bijna in tropische sferen op een terras onder een mangoboom met boomkikkers… Deze nieuwe podcast is letterlijk in deze setting opgenomen. Ruben Verlangen (ambulanceverpleegkundige RAVU en docent METS Center) is er om al het Health Care personeel te trainen. Hij spreekt Lennart Bergwerff over zijn werk als huisarts op Saba; een bijzondere Nederlandse gemeente in de Caribische zee. Voor welke uitdagingen sta je op een klein eiland met 1500 inwoners? Wat maakt het werk zo mooi? Luister mee met dit prettige gesprek tussen collega-zorgprofessionals.

#2: Inspanningsgebonden hyperthermie

Serie over Ambulancezorg. Als de kerntemperatuur van het lichaam door inspanning boven de 40 graden celsius stijgt, spreken we van inspanningsgebonden hyperthermie. Dit is moeilijk te herkennen en kan zonder ingrijpen dodelijk zijn. Ruben Verlangen (docent METS Center en ambulanceverpleegkundige RAVU) praat met Jop van den Berg (anesthesioloog UMCG en evenementenarts van het Rode Kruis) over de gevaren, herkenning en behandeling van de inspanningsgebonden hyperthermie. Deze aflevering is ook interessant voor BLS-instructeurs, evenementenhulpverleners, bedrijfshulpverleners en EHBO’ers.

#1: De ‘natte’ pasgeborene

Serie over Ambulancezorg. Ruben Verlangen (docent METS Center en ambulanceverpleegkundige RAVU) gaat in gesprek met neonatoloog Karin Rademaker over de opvang van de pasgeborene. Je krijgt verdieping bij de protocollen en uitleg bij gemaakte keuzes.