15 jaar METS Center

Het METS Center is opgericht in juni 2008 met een handjevol pioniers. In 15 jaar zijn we uitgegroeid tot een toonaangevend opleidings- en simulatiecentrum voor (acute) zorgprofessionals in Nederland. Tijd om de balans op te maken. Waar komen we vandaan, wat is bereikt en waar gaan we voor?

Het METS Center door de jaren heen

 • 2008 - Oprichting METS Center
  Een nieuwe stichting komt voort uit de afdeling Opleidingen van de RAVU. Het opleidings- en simulatiecentrum is actief voor acute zorgprofessionals door heel Nederland.
 • 2009 - Focus op patiëntveiligheid met behulp van simulatieonderwijs en CRM
  Samenwerking in de regio en het stimuleren van patiëntveiliger werken zijn belangrijke uitgangspunten bij de oprichting van het METS Center. Ook de overheid zet hier vol op in en de belangstelling voor simulatieonderwijs en niet-technische vaardigheden in zorg groeit. Het METS Center verwerft een unieke positie als specialist in simulatieonderwijs en het integraal trainen van technische- en niet-technische vaardigheden (CRM).
 • 2014 - Partner EuSim group
  Het onderwijs van het METS Center kenmerkt zich door flexibiliteit en innovatiekracht. Ook buiten de landsgrenzen bouwen we een naam op als expert in simulatieonderwijs en interdisciplinaire teamtrainingen. Sinds 2014 heeft het METS Center als eerste en enige aanbieder in Nederland een EuSim licentie. Sindsdien zijn duizenden acute zorgprofessionals opgeleid tot simulatie-instructeur.
 • 2017 - Flexibel inspelen op klantbehoeftes
  Het METS Center wordt een BV en opereert als een zelfstandige onderneming. Hierdoor is er meer vrijheid om flexibel tegemoet te komen aan specifieke klantbehoeftes. De organisatie onderscheidt zich met haar sterke ontwikkelkracht, maatwerkoplossingen, instructeurs- en teamtrainingen. Docenten en instructeurs worden zeer gewaardeerd om hun deskundigheid, bevlogenheid, enthousiasme en hun vermogen om een veilig leerklimaat te creëren.
 • 2019 - Internationale erkenning
  METS Center verkrijgt de internationale SSH-accreditatie en het kwaliteitslabel ‘simulation center of excellence’ als eerste en enige simulatiecentrum in Europa met focus op een veilige leeromgeving en patiëntveiligheid. Enkele jaren later komt hier de SESAM-accreditatie bij.
 • 2019 - Kwaliteitsimpuls prenatale zorg
  Echosimulatie (met gebruik van scantrainers) bij prenatale screening wordt wereldwijd al jaren toegepast. In Nederland is dit een nieuw fenomeen. Het METS Center lanceert eind 2019 een uniek onderwijsprogramma: ‘Echosimulatie ob/gyn’. Doel is de kwaliteit van de echoscopie in Nederland te bevorderen door het bieden van praktische handvatten en trainingsmogelijkheden. Met inzet van moderne scantrainers én live modellen.
 • 2020 - 2022 COVID-19 en presteren onder druk
  Tijdens de coronapandemie krijgt het presteren onder druk een extra dimensie. Ondanks alle grote uitdagingen blijft het METS Center actief op diverse fronten. In deze periode ontwikkelen we ‘presteren onder druk’-trainingen voor ambulance zorgprofessionals (EMS Bootcamp) en acute zorgprofessionals in ziekenhuizen (The 21 Hour Shift).
 • 2023 - Eerste meldkameropleiding volgens EPA-structuur
  In januari is binnen de opleiding tot verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg (VCMKA) gestart met onderwijs volgens de nieuwe EPA-structuur die eerder geïntroduceerd is door CZO Flex Level. Samen met de Academie voor Ambulancezorg is in 2022 keihard gewerkt om deze mijlpaal mogelijk te maken.

Voor iedere leerbehoefte een passende oplossing!

In de komende jaren zetten we onze activiteiten voort. Samen met onze opdrachtgevers, het vaste team van 40 docenten en medewerkers en een uitgebreide externe faculty met artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen maken we waar wat we beloven:

Het bieden van passend onderwijs aan elk medisch gespecialiseerd team en voor iedere individuele leerbehoefte van eerste- en tweedelijns (acute) zorgprofessionals.

Wij dragen via opleidingen en trainingen bij aan patiëntveiligheid. Wij gaan samen voor een hartslag!