NL EN

Klinische Bootcamp – ‘THE 21 HOUR SHIFT’

Presteren onder druk in een klinische setting…
Een vader in paniek duwt je bij de spoedeisende hulp zijn blauw aangelopen kind in je handen. Wat doe je?
Hoe goed bereken je als arts-assistent medicatie als jouw telefoon continu gaat en de opleider meekijkt?

Als acute zorgprofessional word je bijna dagelijks voor onverwachte uitdagingen gesteld. Het ervaren van enige vorm van druk is meestal positief; het houdt je scherp. Te veel druk kan echter leiden tot prestatieverlies. Uit onderzoek blijkt dat artsen en verpleegkundigen een grote mate van druk ervaren tijdens hun werk. Dit in combinatie met hun grote werkethos, kan chronische klachten veroorzaken en leiden tot uitval.

Daar waar andere opleidingen stoppen, gaan wij verder. In deze training staat het presteren onder druk centraal: hoe registreer je dat druk effect op je krijgt. Hoe blijf je optimaal presteren onder allerlei omstandigheden.

‘THE 21 HOUR SHIFT’

De Klinische Bootcamp is een intensieve simulatietraining. Het programma is ingericht als een dienst in het ziekenhuis en vindt plaats op afwijkende tijden. Je weet niet wanneer je kan gaan slapen of wanneer er gelegenheid is om te eten. Hiermee wordt de realiteit zo goed mogelijk nagebootst. De training is speciaal ontwikkeld voor acute zorgprofessionals die klaar zijn om een volgende stap te maken. Wil je deze persoonlijke uitdaging aangaan en nog beter toegerust zijn op jouw dagelijkse praktijk? Schrijf je dan in!

Doel

Na afloop van de training ben je als deelnemer in staat om de effecten van druk te herkennen (registreren), hierop te reflecteren en gevoelens van druk te reguleren. Dit alles in de acute klinische setting. Hierdoor kan je optimaal blijven presteren onder alle omstandigheden en prestatieverlies in de praktijk voorkomen, zowel op individueel als op teamniveau.

Doelgroepen

De training is bedoeld voor (acute) zorgprofessionals, zowel ervaren als in opleiding, zoals:

 • SEH artsen;
 • Intensivisten;
 • Anesthesiologen;
 • Gynaecologen, artsen en verloskundigen (die de dienst ingaan);
 • Cardiologen;
 • Gespecialiseerd verpleegkundigen.

Voorwaarden voor deelname

 • We verwachten van je dat je open staat voor uitdaging in een zogenaamde ‘culture of excellence’. Dat wil zeggen: fouten maken mag, maar reflecteren en de wil om te leren is noodzakelijk om echt te kunnen ervaren wat druk met je doet en hiervan te leren.
 • Onder het motto ‘high challenge, high support’ word je flink uitgedaagd, maar ook optimaal ondersteund in een prettige sfeer en een veilige leeromgeving. Wat de effecten zijn van druk, hoe je daarmee omgaat en waar je grenzen liggen is voor iedereen anders. Hier houden we rekening mee in de training.

Inhoud

Registreren, reguleren en reflecteren
Aan de hand van realistische en verrassende casuïstiek leer je in een veilige leeromgeving de effecten van druk te registreren, daarna te reguleren en daarop te reflecteren. Hierin worden ervaringen uit hoog risico beroepen en de topsport meegenomen. We combineren vakinhoudelijke theorie met veel praktische oefeningen. Niet-medisch inhoudelijke oefenvormen gebruiken we als metafoor, om deelnemers uit hun eigen context te halen.

De training bestaat uit drie onderdelen:

 • Voorbereidende e-learning (ca. 1 uur)
 • Training op locatie: ‘THE 21 HOUR SHIFT’
 • Online terugblik (ca. 1 uur)

Het woord ‘bootcamp’ suggereert alleen een fysieke inspanning, maar de uitdagingen liggen op meerdere vlakken. Hoe beoordeel je de situatie? Zie je deze als een bedreiging of kans? Hoe hou je de cognitieve bandbreedte van jouw brein optimaal? Je leert welke tools je kunt inzetten om optimaal te presteren onder druk en hoe je als team samen de beste zorg blijft leveren. Je wordt dus individueel en als team uitgedaagd.

De begeleiding is in handen van een gespecialiseerd en enthousiast docententeam van acute zorgprofessionals en psychologen. Ze zijn didactisch geschoold en hebben veel ervaring in beroepen waarin je moet presteren onder hoge druk.

Een groep bestaat uit 10-12 deelnemers. Het programma wordt aangeboden in het METS Center en deels op locatie.

Veerkracht en presteren onder druk tijdens Covid-19

Het artikel ‘Veerkracht en presteren onder druk tijdens Covid-19’ van Erik Hein en Ruben Verlangen is verschenen in vakblad Ambulancezorg. Doel hiervan is om kennis en handvatten aan te reiken om optimaal te presteren voor, tijdens en na stressvolle werksituaties. Het artikel beschrijft tien uitgangspunten voor duurzaam en gezond presteren onder druk. De beschreven theorie en oefeningen zijn ook relevant zijn voor acute zorgprofessionals.

Inschrijfformulier

Schrijf je in

Cursusdata

 • 21-22 maart, 2022
 • 10-11 juni, 2022
Schrijf je in

Kosten

€1145,- (vrijgesteld van BTW, op basis van minimaal 10 deelnemers)

Inclusief overnachting, lesmateriaal, eten en drinken.

Cursusduur

Dag 1 van 19:00 - 23:00 uur
Dag 2 van 06:00 - 15:30 uur

Accreditatie

In aanvraag bij Gaia en V&VN.