Hoe kan simulatie gebruikt worden om optimaal te communiceren met patiënten en familieleden, ook onder moeilijke omstandigheden? Wat is de rol van simulatie bij het overbruggen van communicatie tussen afdelingen? Hoe kunnen opleiders simulatie-onderwijs optimaal toepassen om zorgverleners voor te bereiden op de uitdagingen die veilig werken in de gezondheidszorg met zich mee brengt?
Doel van de cursus
Deelnemers in staat stellen om op simulatie gebaseerde cursussen te geven voor de niet-acute medische zorg, waarbij onderwerpen worden behandeld als Crisis Resource Management (CRM).
Doelgroep
Professionals in de niet-acute gezondheidszorg (bijvoorbeeld verpleegkundigen, opleiders, basisartsen, paramedici) die de voordelen van simulators en een simulatieomgeving willen betrekken in hun onderwijs.
Inhoud cursus
Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan:
- Context gerelateerde debriefing (structuren, duur, doelen en doelstellingen);
- Verschillende simulatievormen en simulatoren en hun toepassingsgebied (taak van de trainer, manikin, lotus);
- Kennismaking met de simulator en simulatieomgeving;
- Ontwerpen en uitvoeren van relevante scenario’s;
- Volwassenenonderwijs en de principes van simulatie-onderwijs;
- Achtergrond van interprofessionele samenwerking in effectieve zorg.
Methodes
- Ervaring en feedback
- Praktische workshops
- Vooraf te bestuderen lesstof
- Korte theoretische lessen
- Gestructureerde reflectie
EuSim-groep
De EuSim-groep bestaat uit ervaren simulatie-instructeurs van simulatiecentra in Kopenhagen, Denemarken (DIMS), Tübingen, Duitsland (TüPASS), Londen, Engeland (BARTS and the London). METS Center is erkend partner voor de Europese Simulatie Instructeurs Cursus (Basis).