Hoe kan (multidisciplinair) simulatieonderwijs je ondersteunen bij het communiceren met patiënten en familieleden en de overdracht naar andere afdelingen? Hoe kunnen opleiders simulatieonderwijs inzetten om aankomende zorgprofessionals goed te trainen op de uitdagingen die veilig werken in de gezondheidszorg met zich mee brengt?
Doel
Deelnemers in staat stellen om zelf multidisciplinair simulatieonderwijs te geven voor de (acute) zorg, gericht op de non-technical skills. De nadruk ligt op het ontwikkelen van de rol van facilitator en het leren debriefen volgens de DAA-structuur.
Doelgroep
Professionals in de niet-acute gezondheidszorg (bijvoorbeeld verpleegkundigen, opleiders, basisartsen, paramedici) die de voordelen van simulators en een simulatieomgeving willen betrekken in hun onderwijs.
Inhoud
Tijdens de training wordt aandacht besteed aan:
- Debriefing volgens de DAA-structuur;
- Verschillende simulatievormen en simulatoren en hun toepassingsgebied (taak van de trainer, manikin, lotus);
- Kennismaking met de simulator en simulatieomgeving;
- Ontwerpen en uitvoeren van relevante scenario’s;
- Achtergrond van interprofessionele samenwerking in effectieve zorg.
Werkvormen
- Ervaring en feedback
- Praktische workshops
- Korte theoretische lessen
- Gestructureerde reflectie
EuSim groep
Het METS Center is sinds 2008 erkend partner van de EuSim groep in Nederland. We zijn als enige opleidings- en simulatiecentrum gecertificeerd om voor de EuSim-groep deze training te verzorgen. De EuSim groep heeft een uniek internationaal onderwijsprogramma opgezet waarbij de deelnemer leert om multidisciplinaire teamtrainingen vorm te geven met CRM. De EuSim board groep bestaat uit ervaren simulatie-instructeurs van simulatiecentra in Denemarken, Duitsland en Engeland. In verschillende landen, waaronder in Nederland, wordt de training in de eigen taal aangeboden.