NL EN

Echosimulatie klinisch verloskundige

Een intensieve training voor de klinisch verloskundige waarin je echoscopische vaardigheden leert en optimaliseert, speciaal ontwikkeld voor het werk op de verloskamer.

De focus ligt op het aanleren en het optimaliseren van echoscopische vaardigheden, toegespitst op het werk op de verloskamers. Je traint de biometrie, jonge zwangerschap, cervix meting, placenta lokalisatie en hoeveelheid vruchtwater. Tevens krijg je handvatten om structuur aan te brengen in je echo-onderzoek.

Geavanceerde echosimulatoren

We maken gebruik van twee echosimulatoren, een transvaginale en een transabdominale simulator. Het grote voordeel van het gebruik van deze simulatoren, is dat je puur vakgericht bezig bent. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met echte echobeelden en uiteenlopende casuïstiek. Aan het einde van de training breng je de geoefende vaardigheden in de praktijk op een zwangere met een GE echo-apparaat.

Onderwijs met inzet van simulatoren is bewezen effectief en veilig. We werken met gekwalificeerde echoscopisten die veel ervaring hebben als echoscopist én als trainer. Met deze praktische training ben je optimaal voorbereid op het echte werk!

Doel

Aanleren en optimaliseren van echoscopische vaardigheden, toegespitst op de werkzaamheden van de klinisch verloskundige.

Doelgroep

 • Deze training is bedoeld voor klinisch verloskundigen. Ook als je geen echo opleiding hebt gevolgd, ben je van harte welkom.
 • We werken met kleine groepen van circa 4 deelnemers, zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke begeleiding, afhankelijk van de ervaring van de cursist. We veronderstellen dat de theorie achter deze echoscopische vaardigheden bekend is.
 • Aanbevolen boek: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (vierde druk), ISBN: 9789035233973.

Opzet training

De focus ligt op het ‘doen’. Je gaat aan de slag met de transabdominale en transvaginale echosimulator en oefen je de echoscopische vaardigheden aan de hand van verschillende echo casus.

Structuur echo-onderzoek

In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

Onderwerpen

De volgende echoscopische vaardigheden komen aan bod (zowel abdominaal als vaginaal):

 • Ligging;
 • Vruchtwater;
 • Biometrie;
 • Placenta lokalisatie;
 • Cervixmeting uitvoeren;
 • Jonge zwangerschap; vitaliteit en locatie.

Certificering

Aan het eind van de training ontvang je een deelnamecertificaat van het METS Center.

Meer informatie

 • Geen bericht of uitnodiging ontvangen na inschrijving? Check dan je spam (junkmail) of neem contact op met het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • Maatwerk is mogelijk (bijv. aangepaste duur of inhoud). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat houdt echosimulatieonderwijs in? We laten het zien in onderstaande filmpjes!

 

Cursusdata

 • 4 november 2021
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk.
 • 8 december 2021
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..

Voor deze training zijn geen plaatsen meer beschikbaar

Neem contact met ons op

Kosten

€445,- (vrijgesteld van BTW).

Cursusduur

8.00 uur tot 12.30 uur.

Maatwerk is mogelijk (bijv. aangepaste duur of inhoud). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Accreditatie

4 accreditatiepunten bij KNOV.

Ook interessant voor u?

Perfectioneer in één dag alle vaardigheden die je nodig hebt voor de basis-echoscopie. Meer informatie...
Hoe breng je de normale structuren van een foetaal hart en foetaal brein in beeld? Wat doe je bij het vermoeden van een structurele afwijking? Blijf voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en echo met (nog) meer zelfvertrouwen. Meer informatie...