NL EN

Echosimulatie basis gynaecologie

Deze training is speciaal voor verloskundigen, gynaecologisch echoscopisten en artsen. Je leert de basisprincipes van gynaecologische echo’s.

In deze praktische training ligt de focus op het aanleren en het optimaliseren van gynaecologische vaardigheden. Je traint op normale gynaecologische echobeelden en ook veel afwijkende beelden, bijvoorbeeld uterus anomalien, myomen, poliepen en cystes. Je leert structuur aan te brengen in je onderzoek en kan oefenen met lokalisatie van IUD’s.

Het grote voordeel van het gebruik van de transvaginale echosimulator, is dat je puur vakgericht bezig bent. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met echte echobeelden en uiteenlopende casussen. Met deze praktische training ben je optimaal voorbereid op het echte werk!

Onderwijs met inzet van simulatoren is bewezen effectief en veilig. We werken met gekwalificeerde echoscopisten die veel ervaring hebben als echoscopist én als trainer. Voor deze training werken we met een gynaecologische echoscopist.

Doel

Aanleren en optimaliseren van gynaecologische echoscopische vaardigheden die toegespitst zijn op de werkzaamheden van verloskundigen en artsen.

Doelgroep

De training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals.

 • Verloskundig- of gynaecologisch echoscopisten, (huis)artsen, AIOS of ANIOS.
 • We veronderstellen dat de theorie achter deze echoscopische vaardigheden bekend is.
 • Aanbevolen boek: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (vierde druk), ISBN: 9789035233973.

Opzet van de training

De focus ligt op het ‘doen’. Je oefent de echoscopische handelingen op de transvaginale echosimulator. We werken met max. 4 deelnemers per training, verdeeld over twee transvaginale simulatoren.

Structuur echo-onderzoek

In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

Onderwerpen

De volgende echoscopische handelingen worden getraind met de transvaginale echosimulator. Het in beeld brengen en beoordelen van normale en afwijkende beelden van:

 • Cervix;
 • Uterus;
 • Ovaria;
 • IUD locatie.

Certificering

Aan het eind van de training ontvang je een deelnamecertificaat van het METS Center.

Meer informatie

 • Wil je een plaats reserveren op de wachtlijst? Stuur dan een email naar het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • Geen bericht of uitnodiging ontvangen na inschrijving? Check dan je spam (junkmail) of neem contact op met het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • We bieden deze training ook aan als teamtraining op maat (bijv. met aangepaste duur of inhoud). Interesse? We bespreken graag de mogelijkheden.

Reviews

 • Merel Buijs, eerstelijns verloskundige: “Wat betreft gynaecologische echo’s voel ik me zekerder in de uitvoering van de echoscopie. Ik herken beter structuren en afwijkingen. Nadat ik ervaring heb kunnen opdoen op de scantrainer kon ik duidelijk een EUG herkennen. Daarnaast is het fijn om met kleine tips en adviezen mijn vaardigheden te finetunen.”
 • Tessa Surridge, Arts Seksuele Gezondheid, GGD Haaglanden: “Heidi was een uitstekend en enthousiaste docent, zij gaf ons allemaal specifieke aandacht en heeft ons zo goed mogelijk proberen te helpen met wat voor ons relevant was. Deze training verdient meer publiciteit, is echt een hele waardevolle en leuke training.”
 • “Het oefenen met de transvaginale echosimulator heeft mij meer inzicht gegeven in wat ik doe en zie. Het effect was in de praktijk direct merkbaar. Mijn handelingen zijn meer gestructureerd en ik zorg dat de plaatjes duidelijker zijn.”

Wat houdt echosimulatieonderwijs in? We laten het zien in onderstaande filmpjes!

Inschrijfformulier

Schrijf je in

Cursusdata

 • 12 oktober 2022
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..
 • 7 november 2022
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..
 • 5 december 2022 (nog 1 plaats)
 • 19 december 2022
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..
 • 9 januari 2023 (nog 4 plaatsen)
 • 24 januari 2023 (nog 4 plaatsen)
Schrijf je in

Kosten

€310,- (vrijgesteld van BTW).

We bieden deze training ook aan als teamtraining op maat (bijv. met aangepaste duur of inhoud). Interesse? We bespreken graag de mogelijkheden.

Cursusduur

4 uur, van 9:00 tot 13:00 uur.
(LET OP: dit zijn de tijden per 1-1-2022).

Maatwerk is mogelijk (bijv. aangepaste duur of inhoud). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Accreditatie

4 accreditatiepunten bij KNOV.
4 accreditatiepunten bij ABAN.
4 accreditatie bij BEN.

Ook interessant voor u?

Perfectioneer in één dag alle vaardigheden die je nodig hebt als basisechoscopist. Meer informatie...
In deze training staat de lokalisatie van het IUD (spiraal) centraal. Je werkt met een transvaginale echosimulator. Meer informatie...
Een intensieve training voor de klinische verloskunde waarin je echoscopische vaardigheden leert en optimaliseert, speciaal ontwikkeld voor de kliniek. Meer informatie...
Hoe breng je de normale structuren van een foetaal hart en foetaal brein in beeld? Wat doe je bij het vermoeden van een structurele afwijking? Blijf voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en echo met (nog) meer zelfvertrouwen. Meer informatie...