NL EN

Echosimulatie basis gynaecologie

Deze training is speciaal voor verloskundigen en artsen. Je leert de basisprincipes van gynaecologische echo’s.

In deze praktische training ligt de focus op het aanleren en het optimaliseren van gynaecologische vaardigheden. Je traint op normale gynaecologische echobeelden en ook veel afwijkende beelden, bijvoorbeeld myomen, poliepen en cystes. En je leert structuur aan te brengen in je onderzoek. Het grote voordeel van het gebruik van de transvaginale echosimulator, is dat je puur vakgericht bezig bent. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met echte echobeelden en uiteenlopende casussen. Met deze praktische training ben je optimaal voorbereid op het echte werk!

Onderwijs met inzet van simulatoren is bewezen effectief en veilig. We werken met gekwalificeerde echoscopisten die veel ervaring hebben als echoscopist én als trainer. Voor deze training werken we met een gynaecologische echoscopist.

Doel

Aanleren en optimaliseren van gynaecologische echoscopische vaardigheden die toegespitst zijn op de werkzaamheden van verloskundigen en artsen.

Doelgroep

 • Verloskundigen  en artsen (ook in opleiding) met weinig of geen praktische gynaecologische echoscopische ervaring.
 • We veronderstellen dat de theorie achter deze echoscopische vaardigheden bekend is.
 • Aanbevolen boek: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (vierde druk), ISBN: 9789035233973.

Opzet van de training

De focus ligt op het ‘doen’. Je oefent de echoscopische handelingen op de transvaginale echosimulator. We werken met max. 4 deelnemers per training, verdeeld over twee transvaginale simulatoren.

Structuur echo-onderzoek

In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

Onderwerpen

De volgende echoscopische handelingen worden getraind met de transvaginale echosimulator. Het in beeld brengen en beoordelen van normale en afwijkende beelden van:

 • Cervix;
 • Uterus;
 • Ovaria;
 • IUD locatie.

Certificering

Aan het eind van de training ontvang je een deelnamecertificaat van het METS Center.

Reactie cursist

“Het oefenen met de transvaginale echosimulator heeft mij meer inzicht gegeven in wat ik doe en zie. Het effect was in de praktijk direct merkbaar. Mijn handelingen zijn meer gestructureerd en ik zorg dat de plaatjes duidelijker zijn.”

Wat houdt echosimulatieonderwijs in? We laten het zien in onderstaande filmpjes!

Inschrijfformulier

Schrijf je in

Cursusdata

 • 6 oktober 2021
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..
 • 17 november 2021 (nog 2 plaatsen)
 • 6 december 2021 (nog 4 plaatsen)
Schrijf je in

Kosten

€310,- (vrijgesteld van BTW).

Cursusduur

De trainingen zijn van 8:00 tot 12:00 uur.

Accreditatie

4 accreditatiepunten bij KNOV.
4 accreditatiepunten bij ABAN.
Accreditatie BEN in aanvraag.

Ook interessant voor u?

Perfectioneer in één dag alle vaardigheden die je nodig hebt voor de basis-echoscopie. Meer informatie...
In deze training staat het IUD (spiraal) centraal. Je werkt met een transvaginale echosimulator en een plaatsing simulator. Meer informatie...
Een intensieve training voor de klinisch verloskundige waarin je echoscopische vaardigheden leert en optimaliseert, speciaal ontwikkeld voor het werk op de verloskamer. Meer informatie...