NL EN

Communicatie en overdracht (SBAR)

Communicatie en overdracht in de (acute) zorgketen is van grote invloed op de patiëntveiligheid. Met behulp van de SBAR methodiek leer je gestructureerd overdracht te geven en te ontvangen.

Welke informatie geef je door aan de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) en het ziekenhuis? Hoe communiceer je in een hectische situatie bij bijvoorbeeld een ernstig benauwd kind zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg? Welke informatie heb je nodig om in de ketenzorg een patiënt over te dragen? Hoe beïnvloeden human factors de hulpverlening?

Doel van de SBAR training

Na afloop van deze cursus ben je in staat om een gestructureerde overdracht te geven en te ontvangen conform de SBAR-methodiek. Ook leer je om in hectische omstandigheden effectief te communiceren en te handelen volgens de Crisis Resource Management (CRM) kernpunten.

Opzet

Waar de meeste cursussen gericht zijn op de ontwikkeling van medische kennis en vaardigheden, spelen in deze cursus met name de human factors een rol. Het blijkt dat medische fouten in 70 procent van de gevallen veroorzaakt worden door menselijk handelen. De kernpunten van Crisis Resource Management (CRM) komen in deze cursus uitgebreid aan de orde. Daarnaast is er aandacht voor het benaderen van de patiënt met behulp van de ABCDE-methodiek en het overdragen van informatie via de SBAR. Tijdens de simulatietrainingen in de cursus worden theorie en praktijkrealistische scenario’s met elkaar afgewisseld.

De minimale groepsgrootte is 6 personen.

Afronding

Aan het einde van de dag ontvangt de cursist een bewijs van deelname.

Meer informatie?

Bel 030 755 10 00 of gebruik het contactformulier.

Cursusdata

Neem contact op voor de mogelijkheden

Informatie aanvragen

Kosten

Op aanvraag

Cursusduur

4 uur (exclusief voorbereiding)

Accreditatie

4 punten (GAIA en Kwaliteitsregister V&VN)