Naar het trainingsoverzicht

Echosimulatie studenten basisopleiding

Een goede stageplek is schaars. Bij een stage is er bovendien vaak beperkte tijd om zelf te echoën. In deze training kan je als basisechoscopist in opleiding vrijwel non-stop scannen, waardoor je tijdens een dagdeel oefenen op een scantrainer relatief meer meters maakt dan tijdens een dagdeel stagelopen. Een mooie en efficiënte aanvulling op jouw leerproces!

Zelf veilig oefenen, toegespitst op jouw leerbehoefte!
Bij het METS Center kan je voldoende en veilig oefenen met behulp van scantrainers en met persoonlijke en deskundige begeleiding. Zo kan je op een effectieve en verantwoorde manier echoscopische vaardigheden aanleren.

Inhoud

 • Vraag aan je opleiding aan hoeveel verrichtingen de training gelijk staat. Je kan verrichtingen laten aftekenen van zowel transvaginale als transabdominale echo’s.

 • Je kan je op aanraden van de opleiding inschrijven of op eigen initiatief komen. De training gaat alleen door bij minimaal 4 inschrijvingen! We raden je aan zelf een groepje te vormen.

 • De trainingen worden gegeven in kleine groepen en door ervaren echoscopisten. Zij zorgen ervoor dat je de vaardigheden goed aanleert, conform de actuele landelijke kwaliteitsnormen. De inhoud van de volumes waarin gescand kan worden, zal worden afgestemd op de verschillende opleidingen.

 • Je kan van tevoren of tijdens de training jouw persoonlijke leerdoelen inbrengen voor een optimaal leerrendement.

“Het oefenen op de scantrainer geeft de mogelijkheid om zonder tijdsdruk te leren echoën. In alle rust kan ik mij oriënteren op de biometrievlakken. Hierdoor kan ik in de praktijk beter anticiperen op een bewegende baby voor het uitvoeren van een correcte meting.”

Femke van Berkel

Verloskundige en basisechoscopist in opleiding bij EchoXpert.

Programma

 • Voorbereiding

  Ter voorbereiding op de training vragen we je om een studentnummer en/of naam van de opleiding die je volgt.

 • Onderwerpen

  • Je oefent de biometrie en CRL (en indien gewenst ook gynaecologische echoscopie) op een transabdominale scantrainer in plaats van op een cliënt. Zo belast je geen zwangere en word je niet gehinderd door tijdsdruk of een bewegende embryo of foetus.
  • Je kan oefenen op transvaginale scantrainers, zowel voor de jonge zwangerschap als ter oefening van gynaecologische echoscopie, inclusief casuïstiek (o.a. gemelli, EUG, uterus anomalien).

Dit zijn de docenten

Ingrid Vogelesang-Maissan

Muriel Persyn-Visser