NL EN

SBAR voor verloskunde

Hoe gestructureerd is de overdracht en hoe weet je of de boodschap overgekomen is?

Het aantal overdrachten binnen de verloskunde is groot. Een overdracht is een zwakke schakel en vormt daarmee een risicofactor voor de veiligheid van de patiënt. De SBAR methodiek is een overdrachtsvorm die effectieve communicatie bewerkstelligt en de zorgvraag centraal stelt. De SBAR draagt bij aan patiëntveiligheid en biedt efficiënte zorg.

Sinds 2010 verzorgt het METS Center SBAR (Situation, Background, Assessment, Recommendation) trainingen aan eerste- en tweedelijnverloskundigen, gynaecologen (in opleiding) en O&G verpleegkundigen van diverse instellingen. Indien gewenst verzorgen wij ook (multidisciplinaire) trainingen op maat.

Doel van de training

Aan het eind van de training ben je in staat om volgens de SBAR-methode een overdracht te doen en ben je op de hoogte wat effectief communiceren inhoudt. Een ideale training voor het hele team!

Doelgroep

Iedereen die werkzaam is in de verloskunde.

Inhoud training

  • Het aanleren en toepassen van een gestructureerde overdracht volgens de SBAR-methode.
  • Bekend maken met closed-loop communicatie.

De training is hoofdzakelijk praktisch van aard. Naast een korte theoretische uitleg ligt het accent op simulatieonderwijs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ervaren Lotus-patiënt die deelneemt als zwangere of kraamvrouw. In deze scenario’s wordt er een beroep gedaan op je communicatieve vaardigheden en trainen we gestructureerd overdragen.

Meer informatie?

Bel 030 755 10 00 of gebruik het contactformulier.

Cursusdata

Neem contact op voor de mogelijkheden

Informatie aanvragen

Kosten

Data in overleg. Neem contact op voor de mogelijkheen. Teamtraining v.a. vier personen. Prijs op aanvraag.

Cursusduur

4 uur (ochtend of middag)

Accreditatie

V&VN: 4 punten
KNOV: 4 punten
NVOG: 4 punten