NL EN

SBAR bij overdracht patiënt

De SBAR-methodiek is een internationale standaard voor het overdragen van patiënten naar een andere discipline, maar ook voor patiëntgebonden problemen waarbij overleg noodzakelijk is.

Wanneer iedereen dezelfde communicatiemethodiek hanteert, wordt de fase van chaos in een overdrachtssituatie bekort. Binnen de ziekenhuiswereld wordt gewerkt aan het Veiligheids Management Systeem (VMS), een veiligheidsprogramma dat zich richt op potentieel vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen. Binnen VMS wordt de SBAR-methodiek (Situation, Background, Assessment, Recommendation) omarmd als de methode om de veiligheid van patiënten te verhogen.

Doel van de training

  • Het in kaart brengen van de patiënt door middel van de ABCDE-methodiek
  • Het aanleren en toepassen van een gestructureerde overdracht volgens SBAR-methodiek.
  • Bekend maken met closed loop communicatie.

Doelgroep

Iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met het overdragen van patiënten. Bij uitstek een training om te volgen met het hele team!

Inhoud training

Het accent van de training ligt op scenario onderwijs, waarbij gebruik gemaakt wordt van een LOTUS.

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan:

  • Het verzamelen van gegevens volgens de ABCDE-methodiek. Deze informatie plus de aanvullende informatie wordt mondeling of telefonisch overgedragen volgens SBAR. De overdracht zal zijn naar 1 of meer deelnemers;
  • Grondig nabespreken van het scenario en eventueel afspelen van opgenomen beeldmateriaal.

Het nabespreken van de scenario’s zorgt voor verheldering en reflectie en daarmee beogen we een zo hoog mogelijk leerrendement te bereiken.

Meer informatie?

Bel 030 755 10 00 of gebruik het contactformulier.

Cursusdata

Neem contact op voor de mogelijkheden

Informatie aanvragen

Kosten

Prijs op aanvraag.

Cursusduur

4 uur (ochtend, middag of avond)

Accreditatie

KNOV: 4 punten
NVOG: 3 punten
V&VN: 4 uur

Ook interessant voor u?

Communicatie en overdracht in de (acute) zorgketen is van grote invloed op de patiëntveiligheid. Met behulp van de SBAR methodiek leer je gestructureerd overdracht te geven en te ontvangen. Meer informatie...