NL EN

Echosimulatie TTSEO+ (hart en brein)

Hoe breng je de normale structuren van een foetaal hart en foetaal brein in beeld? Wat doe je bij het vermoeden van een structurele afwijking? Blijf voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en echo met (nog) meer zelfvertrouwen.

Bij hands on trainingen op zwangeren is het niet mogelijk om te scannen in afwijkende bevindingen. De echosimulatie training Tweede Trimester SEO+ (afgekort TTSEO+) biedt SEO-echoscopisten de mogelijkheid om veel en veilig te oefenen. Zo blijf je voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en kan je de beste zorg leveren aan moeder en kind.

In deze training oefen je op de transabdominale scantrainer onder begeleiding van een ervaren trainer-echoscopist. Het grote voordeel van het gebruik van de echosimulator, is dat je puur vakgericht bezig bent. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met echte echobeelden en je maakt kennis met veel normale beelden en uiteenlopende pathologie. Aan het einde van de training breng je de geoefende vaardigheden in de praktijk op twee live modellen met een GE echoapparaat.

Doel

Na afloop van de training heb je:

 • geleerd om de normale structuren van het foetale hart en brein (voor de TTSEO van belang) op een goede manier in beeld brengen;
 • veel tips en tricks gekregen en geleerd om structuur in je onderzoek aan te brengen;
 • kennis gemaakt met enkele mogelijke structurele afwijkingen in het foetale hart en foetale brein. Hierdoor zal je makkelijker pathologie herkennen.

Doelgroep

 • Iedere echoscopist die gecertificeerd is om TTSEO’s te maken;
 • Gynaecologen die GUO’s maken.

Opzet van de training

De training is zowel geschikt voor de startende SEO echoscopist als de gevorderde SEO echoscopist. De focus ligt op het zelf ‘doen’. Je oefent de echoscopische handelingen op de transabdominale echosimulator aan de hand van de verschillende casussen. Het eerste deel staat in het teken van het hart en in het tweede deel ligt de focus op het brein. We werken met maximaal 4 deelnemers per training, verdeeld over twee abdominale scantrainers en een GE echoapparaat.

 • Ben je een ervaren SEO echoscopist en ben je toe aan extra verdieping? Laat dit van tevoren weten, dan zal de trainer daar op inspelen.
 • Aanbevolen theorie: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (derde druk), ISBN: 9789035233973, hoofdstuk 11 (CZS) en hoofdstuk 14 (hart).

Structuur echo-onderzoek

In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

Onderwerpen

De volgende echoscopische handelingen komen aan bod:

Met de abdominale scantrainer:

 • Het normale foetale hart;
 • Pathologie foetale hart;
 • Het normale foetale brein;
 • Pathologie foetale brein.

Met het GE echoapparaat:

 • Normaal hart en brein (live modellen).

Certificaat

 • Aan het eind van de training ontvang je een certificaat van deelname van het METS Center.

Meer informatie

 • Wil je een plaats reserveren op de wachtlijst? Stuur dan een email naar het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • Twijfel je of deze training bij je past? We adviseren je graag! Mail naar coördinator Ingrid Vogelesang (i.vogelesang@metscenter.nl).
 • Geen bericht of uitnodiging ontvangen na inschrijving? Check dan je spam (junkmail) of neem contact op met het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • We bieden deze training ook aan als teamtraining op maat (bijv. met aangepaste duur of inhoud). Interesse? We bespreken graag de mogelijkheden.

Donatie Stichting Hartekind

Jaarlijks horen 1500 kersverse ouders dat het hart van hun kindje niet helemaal gezond is. Een hartafwijking is doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen tot 15 jaar. Stichting Hartekind zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Het METS Center steunt haar missie om de overlevingskansen van ‘hartekinderen’ te vergroten en kwaliteit van leven te verbeteren. We doneren een deel van het inschrijfgeld voor de TTSEO+ training aan Stichting Hartekind. Elke deelnemer draagt zo ook bij aan dit goede doel. Meer informatie over deze stichting: www.hartekind.nl

Reviews deelnemer pilot

 • “Ontzettend verhelderende cursus, leerzaam om naast de normale ontwikkeling ook met scantrainers naar pathologie te kijken. Ik kan nu veel gestructureerder naar het hart kijken.”
  Wieteke Derksen, SEO echoscopist.
 • “Mooi om te zien hoe 3D medisch gezien een grote toegevoegde waarde heeft.”
  Manon Broumels, SEO echoscopist en eigenaresse van pretecho bureau Babylook en echocentrum Womancare.
 • “Inspirerende dag. De scantrainers zijn ideaal om pathologie te zien. En de trainers zijn rustig en kundig.”
  Danielle Schor, SEO echoscopist.
 • “Verhelderend om weer even de puntjes op de -i- te zetten in een veilige leeromgeving.”
  Muriel Persyn, SEO echoscopist.

Inschrijfformulier

Schrijf je in

Cursusdata

 • 9 maart 2023
  Inschrijven voor deze datum is helaas niet meer mogelijk..
 • 20 april 2023 (nog 3 plaatsen)
Schrijf je in

Kosten

€495,- (vrijgesteld van BTW, inclusief lunch).

We bieden deze training ook aan als teamtraining op maat (bijv. met aangepaste duur of inhoud). Interesse? We bespreken graag de mogelijkheden.

Cursusduur

9:00 tot 16:00 uur


Accreditatie

6 accreditatiepunten bij de BEN.
7 accreditatiepunten KNOV (Kwaliteitsregister Verloskunde en Kwaliteitsregister Basisechoscopie).

Ook interessant voor u?

Een intensieve training voor de klinische verloskunde waarin je echoscopische vaardigheden leert en optimaliseert, speciaal ontwikkeld voor de kliniek. Meer informatie...
Deze training is speciaal voor verloskundigen, gynaecologisch echoscopisten en artsen. Je leert de basisprincipes van gynaecologische echo’s. Meer informatie...
Perfectioneer in één dag alle vaardigheden die je nodig hebt als basisechoscopist. Meer informatie...
In deze training staat de lokalisatie van het IUD (spiraal) centraal. Je werkt met een transvaginale echosimulator. Meer informatie...