NL EN

Echosimulatie TTSEO+ (hart en brein)

Hoe breng je de normale structuren van een foetaal hart en foetaal brein in beeld? Wat doe je bij het vermoeden van een structurele afwijking? Heel veel oefenen, vergroot je zelfvertrouwen!

Bij hands on trainingen is het niet mogelijk om veel afwijkingen te zien. De echosimulatie training Tweede Trimester SEO+ (afgekort TTSEO+) biedt SEO-echoscopisten de mogelijkheid om veel en veilig te oefenen. Zo blijf je voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen en kan je de beste zorg leveren aan moeder en kind.

In deze training oefen je op de transabdominale scantrainer onder begeleiding van een ervaren trainer-echoscopist. Het grote voordeel van het gebruik van de echosimulator, is dat je puur vakgericht bezig bent. Je hoeft geen rekening te houden met een cliënt of patiënt. Op deze manier heb je veel meer tijd om rustig te oefenen. We werken met echte echobeelden en je maakt kennis met veel normale beelden en uiteenlopende pathologie. Aan het einde van de training breng je de geoefende vaardigheden in de praktijk op twee live modellen met een GE echoapparaat.

Doel

Na afloop van de training heb je:

 • geleerd om de normale structuren van het foetale hart en brein (voor de TTSEO van belang) op een goede manier in beeld brengen;
 • veel tips en tricks gekregen en geleerd om structuur in je onderzoek aan te brengen;
 • kennis gemaakt met enkele mogelijke structurele afwijkingen in het foetale hart en foetale brein. Hierdoor zal je makkelijker pathologie herkennen.

Doelgroep

 • Iedere echoscopist die gecertificeerd is om TTSEO’s te maken of die de opleiding tot SEO-echoscopist volgt;
 • Gynaecologen die GUO’s maken.

Opzet van de training

De training is zowel geschikt voor de startende SEO echoscopist als de gevorderde SEO echoscopist. De focus ligt op het zelf ‘doen’. Je oefent de echoscopische handelingen op de transabdominale echosimulator aan de hand van de verschillende casussen. Het eerste deel staat in het teken van het hart en in het tweede deel ligt de focus op het brein. We werken met maximaal 6 deelnemers per training, verdeeld over twee abdominale scantrainers en een GE echoapparaat.

 • Ben je een ervaren SEO echoscopist en ben je toe aan extra verdieping? Laat dit van tevoren weten, dan zal de trainer daar op inspelen.
 • Aanbevolen theorie: Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, Van Vugt e.a. (derde druk), ISBN: 9789035233973, hoofdstuk 11 (CZS) en hoofdstuk 14 (hart).

Structuur echo-onderzoek

In de training wordt aandacht besteed aan de structuur van je echo-onderzoek. Dit verhoogt de kwaliteit en helpt je om belangrijke informatie te herkennen en de juiste beelden op te slaan.

Onderwerpen

De volgende echoscopische handelingen komen aan bod:

Met de abdominale scantrainer:

 • Het normale foetale hart;
 • Pathologie foetale hart;
 • Het normale foetale brein;
 • Pathologie foetale brein.

Met het GE echoapparaat:

 • Normaal hart en brein (live modellen).

 Meer informatie

 • De trainingsdata worden binnenkort bekendgemaakt. Wil je een seintje krijgen zodra inschrijving mogelijk is? Stuur dan een email naar het opleidingsbureau via info@metscenter.nl
 • Aan het eind van de training ontvang je een deelnamecertificaat van het METS Center.

Cursusdata

Voor deze training zijn geen plaatsen meer beschikbaar

Neem contact met ons op

Kosten

Binnenkort bekend.

Cursusduur

Binnenkort bekend.

Maatwerk is mogelijk (bijv. aangepaste duur of inhoud). Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Accreditatie

6 accreditatiepunten bij de BEN.
KNOV in aanvraag.

Ook interessant voor u?

Een intensieve training voor de klinisch verloskundige waarin je echoscopische vaardigheden leert en optimaliseert, speciaal ontwikkeld voor het werk op de verloskamer. Meer informatie...
Deze training is speciaal voor verloskundigen en artsen. Je leert de basisprincipes van gynaecologische echo’s. Meer informatie...
Perfectioneer in één dag alle vaardigheden die je nodig hebt voor de basis-echoscopie. Meer informatie...
In deze training staat het IUD (spiraal) centraal. Je werkt met een transvaginale echosimulator en een plaatsing simulator. Meer informatie...