Teamtraining ‘Patiëntveilig werken m.b.v. CRM’ voor Zuyderland Medisch Centrum

8 juli 2022

Samenwerken in een team lijkt zo vanzelfsprekend, maar is in de praktijk een grote uitdaging. Het Zuyderland Medisch Centrum besloot in 2022 om de teams Neonatologie en Obstetrie van het Geboortecentrum te trainen in de praktische toepassing van Crisis Resource Management (CRM) met als doel de onderlinge samenwerking en effectieve communicatie binnen de teams te bevorderen.

Oplossing op maat
Rob Moonen, kinderarts-neonatoloog bij het Zuyderland Medisch Centrum: “De samenwerking met het METS Center heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ons doel was vooral de communicatie te verbeteren in acute situaties. Hiervoor zochten we een CRM training die was toegespitst op de eigen afdeling met onze eigen mensen. De docenten  hebben op basis van onze behoeften scenario’s op maat ontwikkeld. De casuïstiek was gericht op onze praktijk en was daardoor heel realistisch en passend bij onze werkwijze, overdracht en samenwerking met de verschillende disciplines. De training is gericht op veel doen met veel afwisseling en leuke, leerzame microsimulaties.”

“Ik was aangenaam verrast hoe iedereen tijdens de training werd betrokken en actief meedeed. Deelnemers waren heel open en durfden zich kwetsbaar op te stellen. Dit is absoluut te danken aan de zeer veilige en prettige leeromgeving die is geboden door de docenten van het METS Center. Zelfs collega’s die vooraf sceptisch waren, kwamen laaiend enthousiast terug.”

Hoe is in deze opdracht samengewerkt, wat is de meerwaarde van de CRM training in het METS Center en welke effecten zijn merkbaar in de praktijk?

Rob Moonen, kinderarts-neonatoloog Zuyderland Medisch Centrum

Meer klantverhalen
Lees het Klantverhaal Isala in Zwolle