Podcast Ambulancezorg over Addison crisis

9 december 2021

Het ambulanceprotocol acute bijnierschorsinsufficiëntie heb je gelukkig niet vaak nodig. De ziekte is daardoor ook minder bekend. De herkenning van een acute bijnierschorsinsufficiëntie (Addison crisis) is lastig, omdat de patiënt veranderend gedrag laat zien en de symptomen kunnen passen bij verschillende ziektebeelden. Tegelijkertijd is het cruciaal om in geval van een Addison crisis snel en adequaat medisch te handelen.

Verpleegkundig specialist Marjolijn van Veldhuijzen-Peltenburg van het UMC Utrecht neemt ons in deze podcast mee in de herkenning en behandeling van dit zeldzame ziektebeeld. Zij spreekt met METS Center docent en ambulanceverpleegkundige Ruben Verlangen over het belang van laagdrempelig medicatie toedienen bij een voorgeschiedenis en ernstige klachten. Je doet er geen kwaad mee om hydrocortison te geven, wel om het na te laten!

Deze nieuwe podcast in de serie Ambulancezorg is te beluisteren op onze landingspagina Samen voor een hartslag – de podcast. Of typ ‘Samen voor een hartslag’ in op de gangbare podcastkanalen.