Nieuwe coördinator programma echosimulatie ob/gyn

12 september 2021

Met ingang van 15 september heeft het METS Center een nieuwe coördinator Echosimulatie ob/gyn: Ingrid Vogelesang-Maissan. Ingrid neemt hiermee het stokje over van Connie Scheele die in 2019 het programma is gestart.

Kwaliteit en onderwijs
“Ik heb naast het geven van hands on trainingen in de dagelijkse praktijk ook les gegeven op echofantomen en was bekend met het concept scantrainers, maar ik had er nog geen ervaring mee. Na mijn kennismaking met de scantrainers bij het METS Center was ik meteen enthousiast!”, zegt Ingrid. “Connie en ik zijn beiden voormalig bestuurslid bij de BEN en delen dezelfde passie voor kwaliteit en onderwijs. We willen graag bijdragen aan het op hoog niveau houden van de echoscopie in Nederland. Een diploma behalen is een mooie start, maar hoe behoud je de aangeleerde vaardigheden in de dagelijkse praktijk? Tijdens een van onze gesprekken vroeg Connie of ik haar taak als coördinator over wilde nemen, omdat ze een stapje terug wilde doen. Ik twijfelde even of ik haar niveau kon evenaren; zij was ervan overtuigd. Ik grijp deze uitdaging nu met beide handen aan.”

Meerwaarde scantrainers
Met de echosimulatie trainingen wil Ingrid (verloskundig) echoscopisten in Nederland kennis laten maken met de toegevoegde waarde van onderwijs met scantrainers. “Bij de startende echoscopist kan het de onzekerheid wegnemen in de beginfase of helpen de puntjes op de -i- te zetten. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een kwaliteitscontrole middels logboektraining. Voor de gevorderde echoscopist is het echt ‘next level’ om te kunnen scannen in volumes van afwijkingen. Je kunt letterlijk door een afwijking heen scannen en aanvoelen wat het verschil is t.o.v. normale anatomie. Dat zie ik als echte meerwaarde van echosimulatie, zowel binnen de echo-opleidingen als na het echodiploma. Ook voor ETSEO zie ik mogelijkheden, zowel voor het oefenen voor transvaginale echoscopiste screening als het oefenen voor pathologie herkenning.”

Ingrid zal ook zelf als trainer aan de slag gaan. Daarnaast werkt ze bij Generation R Next binnen het Erasmus MC als echoscopist en intern opleider. Ze houdt zich bezig met het finetunen van de echoprotocollen en de kwaliteitscontrole binnen het team van echoscopisten dat de beelden maakt voor dit grootschalige onderzoek. Tevens is ze werkzaam als 1e en 2e trimester SEO echoscopist bij Verloskundig Centrum Schiedam.

Nieuwe training TTSEO+
Connie Scheele blijft op de achtergrond betrokken voor een soepele overdracht en het delen van kennis. “Dankzij onze rol in de beroepsvereniging weten we dat de ervaren echoscopist behoefte heeft aan meer verdieping. In het echosimulatieprogramma spelen we hierop in en bieden we nu de advanced training TTSEO+ aan naast de vier basistrainingen. Ik ben trots op het Echosimulatieprogramma bij het METS Center. Het blijft mijn kindje; een droom is hiermee in vervulling gegaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het met Ingrid aan boord op eigen benen kan staan.”

Meer informatie over de echosimulatietrainingen:

Ingrid Vogelesang-Maissan (links) en Connie Scheele voor de abdominale en vaginale scantrainers.