METS Center traint GGD-artsen ter voorbereiding op coronavaccinatie

7 januari 2021

Nederland is gestart met de vaccinaties tegen het coronavirus. Op 6 januari heeft het METS Center in opdracht van de GGD regio Utrecht een groep van 7 artsen getraind die de vaccinatiestraat in Houten bemannen. Zij kregen een Basic Life Support (BLS) training conform de actuele richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad, aangevuld met een anafylaxie training op maat.

Optimaal voorbereid
De artsen zijn na deze training optimaal voorbereid op mogelijke allergische reacties die zich kunnen voordoen kort na de vaccinatie. Docent Marco Kuiters: “Er kunnen allergische reacties optreden die variëren van rode verheven uitslag met jeuk tot ernstige benauwdheid. Dit kan gepaard gaan met zwelling van de tong en slijmvliezen in de mond. Hierdoor kan er een ernstige luchtweg obstructie ontstaan. De kans is klein, maar het is wel van belang om hier alert op te zijn, deze reacties snel te herkennen en hierop adequaat te handelen. Daar leveren we graag een bijdrage aan.”

Reactie deelnemers

De training is gewaardeerd met een 8,9. Enkele reviews van deelnemende GGD-artsen:

  • “Veel hands on oefenen en goed aangepast aan wat er van ons verwacht wordt in de vaccinatiestraat.”
  • “Enthousiast en flexibel, goed aansluitend bij de kennis van de groep. Ruimte om extra dingen te behandelen.”
  • “Kleine groep, dus individueel evalueren van reanimatie was goed mogelijk.”
  • “Lekker kort en bondig en goed de tijd voor de specials waar wij mee te maken hebben.”

Meer informatie

  • Anafylaxie
  • Deze training is gegeven door Marco Kuiters en Martine Schouten. Voor vragen over deze training kunt u terecht bij het opleidingsbureau: info@metscenter.nl of telefoon: 030 – 850 1291
Anafylaxie
BLS conform actuele richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad