METS Center leert 300 scholieren reanimeren

4 juli 2019

Op 11 en 15 juli a.s. krijgen alle derde klassen havo en vwo van de regionale scholengemeenschap Broklede in Breukelen een training Basic Life Support (BLS). Deze reanimatietraining van twee uur aan circa 300 scholieren, wordt aangeboden door het METS Center. 

Ron Brendel, directeur METS Center: “Als iemand een hartstilstand krijgt, duurt het zo’n 10 minuten voor een ambulance ter plaatse is. Als je dan pas begint met reanimeren, dan is de kans op herstel zeer klein. De kans op volledig herstel als je direct begint met reanimeren is meer dan 70%. Scholieren kunnen dus echt het verschil maken. We willen dan ook actief bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn bij jongeren. Op de middelbare school bereiken we alle jongeren ongeacht opleidingsniveau, sociale status of culturele achtergrond. Onze instructeurs leren de scholieren hoe zij in acute situaties het beste kunnen handelen. Hiermee volgen we de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad.”

Kids Save Lives
De jongeren leren basale reanimatiehandelingen toepassen bij een volwassene. Na de training kunnen ze onder andere een hartmassage, beademing, stabiele zijligging en handelingen bij verslikking en verstikking uitvoeren. Ze zijn hiervoor zeker niet te jong. Scholieren zijn meer ontvankelijk voor training en leren makkelijker anderen te helpen. De ‘Kids Save Lives’- verklaring, in 2015 goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), beveelt dan ook een jaarlijkse reanimatietraining van twee uur aan voor kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Foto: Reanimatietraining van het METS Center aan scholieren van De Breul in Zeist, in 2018