Training op maat – endoscopie simulatie

19 december 2018

In nauwe samenwerking met het Utrechtse Diakonessenhuis heeft het METS Center een speciale CRM training ontwikkeld voor endoscopisten. Dit product zit niet ‘standaard’ in het productaanbod maar het METS Center gaat een uitdaging graag aan.

Ontwikkeltraject
Omdat het METS Center geen simulator voor deze training heeft is er een traject gestart om een simulator te ontwikkelen. Er is hard gewerkt om de simulator levensecht in te richten. Het is gelukt om een pop zo voor te bereiden dat je een echte scopie kan uitvoeren. Zelfs de handelingen van het biopteren behoren tot de mogelijkheden. Het team kan nu echt met elkaar samenwerken in een praktijk realistische situatie.

Het draait om patiëntveiligheid
Het hoofddoel is om samen te trainen, de samenwerking te verbeteren en daarmee de patiëntveiligheid te verhogen. Secundair doel is om de debriefing op de werkvloer vorm te geven zodat deze ook in de dagelijkse praktijk ingezet kan worden.

”Er is goed van tevoren nagedacht over de scenario’s waardoor er een echte situatie gecreëerd werd”

Cursist training endoscopie

Realistische ervaring in een veilige omgeving
Het was een enerverende training waarin ook wij weer werden verrast door de kracht van trainen in een realistische setting. Deelnemers aan de training hebben aangegeven de praktijk simulatie als zeer realistisch te ervaren. Naast het gevoel van realiteit werd een veilig leerklimaat ervaren waarbij er tijdens de debriefing voldoende ruimte was om de non-technical skills te bespreken.