De kunst van het improviseren

1 november 2018

Sinds 10 oktober 2010 is docent Ruben Verlangen betrokken bij trainingen voor de acute zorg op Saba waarvan de laatste twee jaar via het METS Center. Saba is een klein eiland in de Caribische zee met 1800 inwoners en is op zichzelf aangewezen bij medische calamiteiten. ”Ik heb groot respect voor de manier waarop zij de acute zorg organiseren. Met beperkte middelen leveren ze goede zorg vanuit een hecht team. Het improviseren hebben ze daar tot een ware kunst verheven en dat mogen we twee keer per jaar van dichtbij aanschouwen.

Alles in één
Om een beeld te schetsen: de medische hulpverleners zijn ziekenhuis, huisartsenpost, ambulancedienst en meldkamer in één. Er is geen operatiekamer, ze moeten alle spoed aankunnen maar zijn tegelijkertijd huisarts,  verpleegkundige, verzorgende of verpleeghulp. Soms is er geen evacuatie mogelijk of kost het simpelweg te veel tijd. Daarbij komt dat elke patiënt een bekende is en dat maakt het werk uitdagend. Als er twee calamiteiten tegelijk zijn en één dokter is niet aanwezig op het eiland betekent dat dat zelfs de directeur patiënten opvangt.

Met elkaar moet je het doen
Twee keer per jaar trainen we de collega’s op Saba. Tijdens die trainingen behandelen we het brede spectrum van de acute zorg, aangepast aan de omstandigheden op Saba. ‘ In 2017 hebben we de nieuwe wervelimmobilisatie protocollen uit LPA 8.1 geïntroduceerd. Dit voorjaar hebben we o.a. de protocollen geoefend in de praktijk met de diverse ketenpartners, zoals de brandweer en acute zorg collega’s van St. Eustatius en St. Maarten’’ Trainen met de ketenpartners is een belangrijk onderdeel omdat ze daar écht op elkaar zijn aangewezen in noodsituaties.

Tropische omstandigheden
Afgelopen jaar gaven we simulatietraining in allerlei omstandigheden: boven op een dak, op de eerste hulp, in een leeg zwembad, op een steil pad en ‘during flight’ in een helikopter. En dat allemaal in tropische omstandigheden. Een mooie ervaring om in de ‘natuurlijke’ omgeving simulatieonderwijs te geven. Noodzakelijk omdat omstandigheden in  een vliegende helikopter moeilijk zijn te simuleren. De herrie, beweging, warmte en vooral het gevoel dat je op jezelf bent aangewezen maken het een realistische leerervaring.”