Bliksemstage “Iegh wat eng!”

18 april 2018

Als je niet weet wat er te koop is op de arbeidsmarkt, kan je ook niet kiezen. Klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél een beroep kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden. Als partner van JINCC organiseerde het METC Center daarom een bliksemstage voor 15 kinderen van het Sint Gregorius College.

“Welke opleiding heb je nodig om op de ambulance te werken?”. “Hebben jullie weleens iemand dood zien gaan?”. “Hoe hard mag je met de ambulance rijden?”. Al deze vragen en meer werden gesteld door de enthousiaste bliksemstagiaires. De scholieren van 14 en 15 jaar hadden bijna allemaal het idee om later de zorg in te gaan maar wat ze precies wilden worden wisten ze nog niet. Na de eerste kennismaking volgde een tour door het METS Center waarbij ze onder andere hebben gekeken op de OK, SEH, Kinder IC, Mock up. Ze schrokken behoorlijk van de poppen. “Iegh wat eng!”. Door ze allemaal aan een pop te laten voelen werd het al snel minder eng, ook mochten ze een babypop vasthouden.

Na de tour werd de groep in tweeën gesplitst. Eén groep kreeg een minicursus BLS en de andere groep mocht bloeddruk meten, elkaar aansluiten aan de drie leads en saturatiemeter. Velen herkenden de saturatiemeter van de sportschool want daar hielden ze hun hartslag in de gaten. Na een half uur werd er van groep gewisseld. Om de dag af te sluiten mochten de kinderen in de ambulance kijken en zitten. Met als hoogtepunt de lampen en sirene aan, dat maakte pas indruk! Al met al was het een geslaagde middag, zeker voor herhaling vatbaar.

Ook geïnteresseerd om een bliksemstage te organiseren voor leerlingen? Kijk op https://www.jinc.nl/projecten/bliksemstage/ voor meer informatie.