Scholing op SABA

23 november 2017

Onlangs bezochten docenten van het METS Center voor de 2e keer het eiland SABA, vanaf 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente. Tijdens dit bezoek verzorgden zij onderwijs aan artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en ambulancechauffeurs op gebied van Emergency Care.  De trainers van het METS Center ondersteunen hiermee de organisatie Saba Health Care in diverse zaken op gebied van acute zorg.

SABA is een klein eiland met ca. 1800 inwoners, ver weg van geavanceerde zorg. Door het kleine aantal inwoners, geringe toeristen aanbod en afgelegen ligging is acute zorg uitdagend. Ze moeten het daar doen met beperkte middelen en exposure. Dat maakt training des te noodzakelijker.

Het METS Center trainde intensief de acute zorg vaardigheden en methodiek. Hierbij kwamen onder andere de onderwerpen ’trauma’ en ‘kinderen’ aan bod. Ook zijn het nieuwe wervelimmobilisatie protocol met het vacuümmatras geïntroduceerd. De voordelen hiervan wegen op een eiland zoals SABA – met lange transporttijden – nog zwaarder.

Ruben Verlangen (docent): “Het is een mooi team mensen om te mogen trainen, dat onder moeilijke omstandigheden werkt. En zoals een piloot tegen het ziekenhuis/ambulanceteam zei tijdens een training “We fly together, we die together”, het draait om teamwork.”