Nieuwe training: ‘Stelp de bloeding’

3 november 2017

In Nederland overlijden jaarlijks 3500 mensen aan de gevolgen van een  verwonding: 40% van deze sterfte is toe te schrijven aan verbloeding na een trauma (bron). Gezien de terreurdreiging van de afgelopen jaren is er een reële kans dat ook Nederland een keer wordt getroffen door een aanslag. Veruit de meeste mensen overlijden daarbij door extreem bloedverlies. Niet alleen zorgprofessionals maar ook omstanders kunnen in zo’n geval in de eerste minuten het verschil maken door de bloeding zo snel mogelijk te stelpen. Om  hier goed op voorbereid te zijn is er de nieuwe training ‘Stelp de bloeding‘.

Het METS Center biedt de training voor zowel  burgers zonder medische voorkennis als voor zorgprofessionals aan.

Inmiddels heeft het METS Center de training o.a. gegeven aan verpleegkundigen en artsen van het Diakonessenhuis Utrecht. De groep bestond  uit Spoedeisende Hulp verpleegkundigen, Advanced Life Support instructeurs en Spoedeisende Hulp artsen. Het betrof een ’train de trainer’ cursus waarbij de cursisten opgeleid zijn tot instructeurs zodat zij hun collega’s weer kunnen opleiden.

Bert de Leeuw, instructeur van de training: ”De belangrijkste les die we mensen leren is om meteen druk op de wond te zetten, bij voorkeur met de vuist. De cursisten oefenen met snij- en schotwonden.  De substantie die we daarvoor gebruiken is geen echt bloed maar heeft wel dezelfde stollingseigenschappen als echt bloed. We oefenen in tweetallen, waarbij de ene cursist hemostatisch gaas in de wond propt waarmee je de bloeding hoopt te stelpen. De andere cursist zorgt door middel van knijpbeweging in een fles voor de ‘bloedtoevoer’. De knijpende beweging simuleert daarbij de pulserende bloeding zoals bij een slagaderlijke bloeding het geval is. We gebruiken een fantoom dat een lichaamsdeel voorstelt met een grote verwonding zoals een schotwond. Dit zijn kant-en-klare kits met flessen, nepbloed en 2 fantomen van siliconen. Hiermee kunnen we een levensechte situatie nabootsen.
Je moet wel even een ‘drempel’ over om echt de gazen in een wond stoppen en bij het gebruik van een tourniquet deze strak genoeg aan te leggen terwijl  een patiënt daar veel pijn door ervaart. De cursisten hebben dit bij elkaar geoefend  waardoor ze konden ervaren hoe strak de tourniquet moet zitten om effect te sorteren. Dit is een goede ervaring die ze niet snel zullen vergeten.”