‘Train de trainer’ voor Taskforce QRS: reanimatiepartner van de hartstichting

14 juli 2017

Het METS Center mocht weer een bijzondere training verzorgen voor de Taskforce QRS. Deze organisatie bestaat uit studenten geneeskunde die sinds 2015 reanimatie lessen geven op middelbare scholen. Een groep studenten volgde met succes de instructeurstraining ‘Basic Life Support (BLS) instructeur’ bij het METS Center. Zij zijn daarmee officieel gecertificeerd als reanimatie instructeur volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). In het najaar van 2017 komt er nog een groep studenten van Taskforce QRS deze training volgen bij het METS Center.

Support vanuit acute zorgverleners
De training is belangeloos aangeboden aan de Taskforce QRS door de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). De NRR vindt het van groot belang dat mensen al op jonge leeftijd leren reanimeren om zo kans op overleving bij hartstilstand te vergroten.

Reanimatiedocent METS Center:

‘Het was een enthousiaste groep, je kon merken dat het een groep geneeskunde studenten was die al ervaring hadden met lesgeven. Lesgeven op middelbare scholen is best wel pittig, heel wat anders dan volwassenenonderwijs. Wij hebben ze in anderhalve dag geleerd hoe ze goed reanimatieonderwijs kunnen geven.’

Wie zijn de Taskforce QRS?
Medio 2014 hebben enkele studenten geneeskunde Students for Life Support Utrecht (SLS Utrecht) opgericht om middelbare scholieren in Utrecht te leren reanimeren. Al snel besloten zij de krachten te bundelen met Nijmegen en Maastricht om begin 2015 verder te gaan onder de naam Taskforce QRS Utrecht als reanimatiepartner van de Hartstichting.

Net als de Hartstichting hebben zij als doel dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Hiertoe bezoeken zij zelf middelbare scholen om reanimatieonderwijs te geven. Medio 2015 zijn ze begonnen op twee scholen in Nieuwegein en het uiteindelijke doel is om in de hele provincie Utrecht een groot gedeelte van de scholieren te leren reanimeren.