LUCAS Training Meander MC

29 september 2016

Op maandag 19 september hebben twee docenten van het METS Center een LUCAS training verzorgd bij het Meander MC. De LUCAS is een mechanisch hartmassage apparaat dat volledig conform de huidige richtlijnen functioneert en manuele hartmassage kan vervangen. Er waren in totaal twaalf professionals bij de training betrokken, bestaand uit cardiologen, intensivisten en ALS instructeurs die allen werkzaam zijn bij het Meander MC.

Binnenkort krijgt het Meander MC een eigen LUCAS die ze in zeer specifieke situaties inzetten. Hierdoor verwachten ze de LUCAS ongeveer vijf keer per jaar nodig te hebben. De training zorgt ervoor dat men nu kennis heeft én gebruik kan maken van de LUCAS in reanimatiesituaties. Het eerste gedeelte van de training was theoretisch, daarna werd de groep opgedeeld. In groepjes van zes moest iedereen de LUCAS bedienen op een ALS-trainingspop. Nadat iedereen aan de beurt was geweest volgde er een scenario. De cursisten moesten zo snel mogelijk de LUCAS aanleggen en zo kwamen ze erachter wat de kritieke punten zijn.

De training is enthousiast ontvangen door zowel de cursisten als de instructeurs. De cursisten hebben meer inzicht gekregen in het werken met de LUCAS en er zijn onduidelijkheden weggenomen.