Nieuwe richtlijnen NRR

17 december 2015

Op 15 oktober jl. presenteerde de European Resuscitation Council (ERC) de nieuwe reanimatierichtlijnen. Naast het belang van de interactie tussen de meldkamer en omstanders die reanimeren en de aanwezigheid van een AED, is er ook meer aandacht voor de non-technical skills. In de BLS, ALS en ILS reanimatietrainingen van het METS Center komen deze CRM-aspecten specifiek aan bod.

Bij de presentatie van de nieuwe richtlijnen tijdens een congres in Praag waren diverse docenten van het METS Center aanwezig.

De nieuwe ERC reanimatierichtlijnen benadrukken met name het belang van de interactie tussen de meldkamer en omstanders die reanimeren en de aanwezigheid van een AED. In de nieuwe reanimatierichtlijnen is ook meer aandacht voor de non-technical skills (Crisis Resource Management / CRM). Effectief gecoördineerde acties waarbij goede samenwerking plaatsvindt blijken namelijk niet alleen de overlevingskans te verhogen, maar ook de kwaliteit van het leven na een reanimatie/ziekenhuisopname te verbeteren.

NRR Congres
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gaat de richtlijnen vertalen naar de Nederlandse situatie en presenteert deze richtlijnen tijdens het NRR Congres op 20 januari 2016.

Het METS Center geeft tijdens het NRR congres een presentatie en een workshop over de toepassing van de nieuwe reanimatierichtlijnen in reanimatietrainingen. Klik hier voor meer informatie over het programma en inschrijven.